ФОТО-ТЕКСТ
Суббота, 27.04.2024, 01:23
Приветствую Вас Гость | RSS
 
Главная РегистрацияВход
Меню сайта
Мини-чат
Наш опрос
Что для Украины важнее и выгоднее?
1. Вступление в таможенный союз с Белорусией, Казахстаном и Россией
2. Вступление в ВТО и ЕС
3. Затрудняюсь ответить
4. И первое, и второе
Всего ответов: 12
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Январь » 5 » Відшкодування витрат підприємству на лікування потерпілого від нещасного випадку: крок за кроком (ч. 1)
00:20
Відшкодування витрат підприємству на лікування потерпілого від нещасного випадку: крок за кроком (ч. 1)

Фінансування витрат на лікування потерпілих, їх медичну реабілітацію, забезпечення лікарськими засобами, виробами медичного призначення здійснюється за прямими наслідками страхового випадку робочими органами виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України {далі — Фонд) відповідно до укладених договорів із аптечними закладами (постачальниками, виробниками), санаторно-курортними, реабілітаційними закладами (відділеннями), закладами охорони здоров'я державної та/або комунальної форм власності за рахунок коштів Фонду. Якщо заклади охорони здоров'я державної та/або комунальної форм власності, з якими укладено договори, не в змозі самостійно забезпечити цілеспрямоване та ефективне лікування потерпілих, укладення договорів здійснюється із закладами охорони здоров'я іншої форми власності. Такі вимоги передбачено пунктом 2 Положення про організацію лікування, медичної реабілітації та забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання лікарськими засобами та виробами медичного призначення, затвердженого постановою правління Фонду від 09.06.2010 № 18 {далі — Положення № 18).  Фінансуванню підлягають витрати у разі надання потерпілим медичної допомоги у стаціонарах закладів охорони здоров'я (у т. ч. спеціалізованих), реабілітаційних послуг у закладах охорони здоров'я (у т. ч. спеціалізованих), санаторно-курортних, реабілітаційних закладах (відділеннях) та надання медичної допомоги в амбулаторних умовах під час тимчасової непрацездатності до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) ступеня втрати професійної працездатності у відсотках або одужання. Фінансуванню також підлягають витрати у разі надання потерпілим амбулаторно-поліклінічної медичної допомоги (у т. ч. після надання стаціонарної допомоги, медичної реабілітації) у поліклініці, вдома, у денних стаціонарах згідно з переліком необхідних лікарських засобів, виробів медичного призначення, визначеним лікарсько-консультативною комісією (ЛКК) закладу охорони здоров'я. У разі необхідності, для здійснення медичної реабілітації потерпілих під час тимчасової непрацездатності до встановлення МСЕК стійкої втрати працездатності або одужання, на базі санаторно-курортних закладів на підставі висновку ЛКК придбаваються путівки.

Підставою для фінансування витрат на надання медичної допомоги в амбулаторних та стаціонарних умовах під час тимчасової непрацездатності до встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності у відсотках або одужання, їх медичну реабілітацію є акт про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, за формою Н-1 або акт розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання за формою П-4, а також висновок ЛКК закладу охорони здоров'я.

Розглянемо покроково ситуацію, коли підприємство добровільно оплатило лікування потерпілому від нещасного випадку працівнику до складання актів розслідування та звертається до Фонду з проханням відшкодувати витрачені кошти.

КРОК 1. Госпіталізація потерпілого внаслідок нещасного випадку. У разі настання нещасного випадку потерпілому необхідно терміново надати першу невідкладну (долікарську) допомогу та за потреби забезпечити його доставку до лікувально-профілактичного закладу (ЛПЗ). Треба викликати швидку медичну допомогу та у разі госпіталізації надати представника для супроводження (за необхідності). При оформленні потерпілого в ЛПЗ слід звернути увагу на форму власності лікувального закладу, оскільки лікування у приватних закладах можливе, якщо у державному або комунальному ЛПЗ були не в змозі самостійно забезпечити цілеспрямоване та ефективне лікування потерпілого. Під час перебування потерпілого працівника на лікуванні важливо отримати та зберегти медичні висновки, довідки, рецепти та іншу документацію, що підтверджує лікування потерпілого за прямими наслідками травмування. Також слід звернути увагу на правильність оформлення листка непрацездатності (печатки, підписи лікаря, кодування причини захворювання та ін.).

КРОК 2. Підприємство на добровільних засадах оплачує лікування потерпілого працівника. На момент настання нещасного випадку та госпіталізації потерпілого ще невідомо, буде визнано цей нещасний випадок пов'язаним або не пов'язаним з виробництвом, оскільки комісію з розслідування цього нещасного випадку ще не створено та відповідні акти за результатами розслідування не оформлено. Незважаючи на це, у деяких випадках потерпілому необхідно надати медичну допомогу в умовах (денного) стаціонару. За відсутності акта за формою Н-1 або акта за формою П-4 Фонд не має правових підстав для оплати лікування потерпілого. Тому на підприємстві може бути прийняте рішення самостійно виділити кошти на лікування свого працівника. При виділенні цих коштів на підприємстві необхідно зберегти всі оригінали розрахункових документів, що підтверджують такі витрати (рахунки, платіжні доручення, (товарні) чеки, накладні, рецепти тощо).

КРОК 3. За результатами розслідування нещасного випадку комісія оформлює відповідні акти. Нагадаємо, згідно з вимогами розділу «Розслідування та облік нещасних випадків» Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 № 1232 (далі — Порядок № 1232) у разі настання нещасного випадку:

  1. ЛПЗ передає протягом доби екстрене повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок на виробництві підприємству, Фонду, територіальному органу Держгірпромнагляду, закладу Держсанепідслужби (п. 9 Порядку № 1232);
  2. роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок (крім випадків спеціального розслідування), протягом однієї години передає Фонду та іншим заінтересованим особам, визначеним пунктом 10 Порядку № 1232, з використанням засобів зв'язку та протягом доби на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок;

  3. роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок протягом доби утворює комісію з розслідування нещасного випадку та організовує розслідування;

  4. комісія протягом трьох робочих днів з моменту її утворення проводить розслідування та за його результатами оформлює акти за формою Н-5, Н-1, у разі виявлення гострого професійного захворювання (отруєння) також картку за формою П-5; якщо нещасний випадок не пов'язано з виробництвом, оформлюють акт за формою НТ.

Згідно з пунктом 36 Порядку № 1232 спеціальне розслідування нещасних випадків, що спричинили тяжкі наслідки, у т. ч. з можливою інвалідністю потерпілого, проводиться за рішенням Держгірпромнагляду або його територіальних органів залежно від характеру і ступеня тяжкості травми. Якщо територіальним органом Держгірпромнагляду протягом доби не прийнято рішення про проведення спеціального розслідування такого нещасного випадку, розслідування проводиться роботодавцем або Фондом за місцем настання нещасного випадку згідно з розділом «Розслідування та облік нещасних випадків» порядку № 1232.

Якщо заклад охорони здоров'я не може самостійно забезпечити лікування потерпілого

У разі якщо заклад охорони здоров'я, з яким укладено договір, не в змозі самостійно забезпечити цілеспрямоване та ефективне лікування потерпілого, він направляє потерпілого до іншого закладу охорони здоров'я, який має можливість надати потерпілому відповідне кваліфіковане лікування, про що повідомляє робочі органи виконавчої дирекції Фонду. Спеціальне розслідування нещасного випадку проводить комісія, утворена територіальним органом Держгірпромнагляду, до складу якої, зокрема, входять представник Фонду та роботодавця. Спеціальне розслідування проводиться протягом 10 робочих днів та у разі потреби цей строк може бути продовжений органом, який її утворив. За результатами спеціального розслідування спеціальна комісія оформлює акти за формою Н-5, Н-1, картку за формою П-5 (у разі виявлення гострого професійного захворювання (отруєння)); якщо нещасний випадок не пов'язано з виробництвом, оформлюють акт за формою НТ. Відповідно до пункту 13 розділу III Положення № 18 у разі госпіталізації потерпілого безпосередньо після настання нещасного випадку на виробництві, пов'язаної з гострим захворюванням і невідкладним станом, що вимагає стаціонарного лікування, заклад охорони здоров'я протягом однієї доби повідомляє про це Фонд за місцем госпіталізації потерпілого. Процедура оформлення акта проведення розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання за формою П-4 інакша та регламентується окремим розділом Порядку № 1232

КРОК 4. Підприємство звертається до Фонду із заявою (листом) про відшкодування понесених витрат та подає відповідні документи. У разі самостійної оплати лікування, медичної реабілітації їх вартість компенсується Фондом потерпілим чи законним представникам потерпілих, роботодавцям за умови перебування потерпілого на обліку на підставі виданих лікарями рецептів, санаторно-курортних карток, довідок або рахунків, оригіналів розрахункових документів, що підтверджують їх витрати (п. 4 розд. III Положення № 18).

Таким чином, після проведення розслідування нещасного випадку (профзахворювання) та у разі складання акта за формою Н-1 (акта за формою П-4) лікування потерпілого оплачує Фонд, а підприємство має право на відшкодування витрат за лікування свого працівника. Для відшкодування понесених витрат на лікування підприємство подає до Фонду відповідну заяву (лист) у довільній формі (див. Додаток). До заяви обов'язково додаються оригінали розрахункових документів, що підтверджують витрати (довідки, рахунки, рецепти та інші документи), а також копія листка (листків) непрацездатності (обов'язково з кодом 4 нещасний випадок на виробництві). Слід мати на увазі, що Фонд компенсує витрати на проїзд потерпілому до місця лікування, медичної реабілітації (закладу охорони здоров'я, у т. ч. спеціалізованого, санаторно-курортного, реабілітаційного закладу) і назад згідно з поданими проїзними документами (квитки, квитанції на постільну білизну та транспортування багажу). Вартість проїзду відшкодовується Фондом у розмірах:

  • приміським та міжміським автобусом за фактичними витратами;

  • залізницею за фактичними витратами, але не вище тарифу купейного вагона.

При цьому особі, яка супроводжує потерпілого (у разі потреби у такому супроводі за висновком МСЕК або під час тимчасової непрацездатності до встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності у відсотках або одужання — за висновком ЛКК закладу охорони здоров'я), компенсуються витрати на проїзд і житло згідно із законодавством про службові відрядження. Потерпілого не можуть супроводжувати інваліди І групи та особи, які не досягли 18-річного віку.

Якщо потерпілий або супроводжуюча його особа відповідно до законодавства має право на безкоштовний проїзд, відшкодування витрат на проїзд не проводиться, а у разі наявності пільг на проїзд — відшкодування витрат за проїзд проводиться з урахуванням цих пільг.

Крім того, відшкодування Фондом витрат за транспортування хворого до лікарні на приватних швидких авто не передбачено.

Зверніть увагу! Якщо за результатами розслідування нещасний випадок визнано не пов'язаним з виробництвом (комісією оформлено акт за формою НТ), для відшкодування витрат на лікування працівника підприємство звертається до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.


Кінець першої частини

Головний бухгалтер ВВД ФССНВВ у м. Славутич                     Кисіль О.Г.


Реклама:
Хорошо забытый способ заработать с приходом в жизнь Интернета избавился от двух главных недостатков http://99link.ru/20903

Просмотров: 1503 | Добавил: photo-text | Теги: несчастный случай, фонд соцстраха, акт, выплаты, Возмещение | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Январь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Copyright MyCorp © 2024